De bevalling
Het moment waar jullie naar toe hebben geleefd de afgelopen maanden.
Vaak een spannende gebeurtenis. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je er op voor te bereiden.
We zullen je er tijdens je zwangerschap op voorbereiden, maar hieronder lees je ook vast wat informatie.
Voorbereiden
Gedurende je zwangerschap zul je vast al eens gedacht hebben over je bevalling. Bijvoorbeeld over waar je zou willen bevallen, hoe het zal verlopen en wat je wensen zijn. Soms komt er ook wat spanning kijken bij denken over je bevalling. Een goede voorbereiding kan deze spanning wegnemen. Hierdoor kun je je tijdens de bevalling ook wat beter ontspannen. En ontspanning zorgt ervoor dat je minder last van de pijn hebt en je weeën beter doorzetten, waardoor je bevalling vlotter verloopt.
Maar hoe kun je je voorbereiden?
- Zoek betrouwbare informatie over bevallen
- Stel vragen aan ons. Bespreek ook wat je eventueel bij je vorige bevalling hebt gemist.
- Kom naar onze voorlichtingsavond
- Volg een zwangerschapscursus
- Oefen alvast met ademhalingstechnieken
- Beschrijf je wensen in een geboorteplan, ook als je medisch bevalt
- Regel iemand die jou ondersteuning kan bieden
Als je goed uitgerust bent, kun je beter tegen pijn. Dus rust in de laatste weken van je zwangerschap zo goed mogelijk uit. Maak gebruik van je zwangerschapsverlof en luister naar je lichaam. Probeer ook rust in je hoofd te creëren door rond de 36 weken zwangerschap de babykamer in orde te hebben en alle spullen in huis te halen.
Waar wil je bevallen?
In principe hoef je pas tijdens de bevalling zelf écht de knoop door te hakken waar je wilt bevallen, maar het is goed om vóór de bevalling al na te denken waar je wilt bevallen. De keuze voor de plaats van bevallen is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en je je zoveel mogelijk kunt ontspannen
Thuis bevallen
Nederland is een van de weinige landen waar nog veel zwangeren thuis bevallen. Het is zelfs nationaal erfgoed.
Thuis bevallen is een veilige optie. Vanaf 37 weken mag je thuis bevallen. Als je thuis bevalt, begeleiden wij de bevalling samen met een kraamverzorgende van de organisatie waar jij je ingeschreven hebt.
Doen er zich problemen voor tijdens of na de bevalling, dan overleggen we met een gynaecoloog (of kinderarts). Soms moet je dan naar het ziekenhuis, wat gelukkig in vele gevallen met eigen vervoer kan.
Voor een thuisbevalling is het handig een aantal spullen in huis te hebben. Download hier de lijst met zaken die in huis moeten zijn:
Ook als je thuis bevalt is het handig om een koffer of tas in te pakken met spullen voor de bevalling, voor het geval je toch naar het ziekenhuis gaat/moet.
Poliklinisch bevallen
Als je in het ziekenhuis bevalt onder onze begeleiding, heet dit poliklinisch bevallen. Je huurt dan een bevalkamer in het ziekenhuis. Het is een verplaatste thuisbevalling en je bevalt met ons en een kraamverzorgende of verpleegkundige uit het ziekenhuis. Indien het nodig is, kunnen we overleggen met de gynaecoloog en hoef je vaak niet te verplaatsen als er medische ingrepen nodig zijn.
Je kunt ook in een geboortehotel bevallen. Dit is een huiselijke kamer waar je met ons en de kraamzorg bevalt. Deze hotels zijn vaak dicht bij een ziekenhuis en je kunt hier eventueel in je kraamweek ook verblijven.
Wij werken veel samen met:
Maasstad ziekenhuis
Ikazia ziekenhuis
Geboortehotel Sophia en Maasstad
Let op, er komen kosten kijken bij een poliklinische bevalling. Sommige verzekeringen dekken de kosten, andere niet. Kijk dit na bij je verzekering.
Voor een poliklinische bevalling zijn er een aantal dingen die je zelf mee moet nemen naar het ziekenhuis. Download hieronder de lijst met handige dingen om in te pakken.
Wanneer bel je ons?
Je bevalling kan op verschillende manieren beginnen. Het kan starten met weeën of met het breken van de vliezen. We bespreken dit uiteraard ook met je tijdens het spreekuur, maar in de volgende situaties moet je ons in ieder geval bellen:
- Bij onzekerheid of twijfels
- Bij weeën:
-> Beval je voor de eerste keer? Bel ons als je gedurende twee uur weeën hebt die elke 3-5 minuten terugkomen en tenminste een minuut aanhouden.
-> Beval je voor niet voor het eerst? Bel ons dan als je gedurende een uur weeën hebt die elke 5 minuten terugkomen. (Dit omdat de bevalling van een volgend kindje sneller kan verlopen.)
Mocht je het gevoel hebben dat je bevalling snel gaat, bel ons dan uiteraard wat eerder! - Bij minder bewegen van de baby
- Bij vruchtwaterverlies:
-> Bel ons als het vruchtwater geel, groen of bruin is.
-> Als het vruchtwater helder (kleurloos/rozig of met witte vlokjes) is en je hebt geen weeën hoef je ons in de nacht niet direct te bellen. Je belt ons dan de volgende ochtend. Gebeurt het overdag? Dan mag je wel gelijk even bellen.
–> Als het hoofdje nog niet is ingedaald (dit hoor je tijdens de controle), ga dan liggen en bel ons. We komen dan gelijk wat controles uitvoeren. - Bij bloedverlies:
Bij helderrood bloedverlies, zoals bij een menstruatie.
En bij bloedverlies als er nog geen actieve weeënactiviteit is.
Let op!
De normale termijn om te bevallen is tussen 37 weken en 42 weken.
Heb je voor de 37 weken een van deze klachten, bel ons dan direct!
Wat als het anders loopt?
Je kunt je in grote mate voorbereiden op de bevalling, alleen loopt de bevalling niet altijd zoals je deze hebt voorbereid.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het is daarom goed om ook na te denken over wat je wensen zijn als het toch anders loopt. Een aantal voorbeelden van hoe een bevalling anders kan lopen:
- Vroeggeboorte
Dit is wanneer je voor de 37 weken zwangerschapsduur weeën krijgt of je vliezen breken. Afhankelijk van hoeveel weken je zwanger bent, kan de bevalling nog geremd proberen te worden in het ziekenhuis. Het kan zijn dat jij en/of je kindje wat langer in het ziekenhuis moeten verblijven. - Pijnstilling
Op het moment dat jij aangeeft dat je de pijn niet meer aan kunt, zijn er verschillende opties voor pijnstilling. Bij sommige opties kunnen we thuis begeleiden, voor andere opties moet je naar het ziekenhuis.
– Massage, warmte, ademhalingstechnieken, verschillende houdingen en ontspanning door geuren of muziek. (deze opties kunnen thuis en in het ziekenhuis)
– GeboorteTens (Dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis. Je kunt deze via de verzekeraar aanvragen of bij ons huren. Voor meer informatie: www.geboortetens.nl)
– Lachgas (Dit kan in het ziekenhuis onder begeleiding van ons)
– Pethidine ofwel de “morfineprik” (Dit kan in het ziekenhuis onder begeleiding van de gynaecoloog)
– Remifentanil pomp ofwel de “morfinepomp” (Dit kan in het ziekenhuis onder begeleiding van de gynaecoloog)
– De epidurale verdoving ofwel “de ruggenprik” (Dit kan in het ziekenhuis onder begeleiding van de gynaecoloog)
Let op! Niet alle ziekenhuizen bieden alle pijnstillingsmethodes aan. - Keizersnede
Soms wordt al tijdens de zwangerschap besloten dat je een keizersnede gaat krijgen. Soms wordt het ook tijdens de bevalling besloten, bijvoorbeeld doordat de baby in moeilijkheden is of als een vaginale bevalling niet lijkt te lukken. Een keizersnede is een grote buikoperatie en het herstel duurt wat langer dan bij een vaginale baring. Je blijft dan ook twee dagen in het ziekenhuis voor je met je baby naar huis mag. (Het duurt ongeveer 6 weken voordat je weer normaal huishoudelijk werk kunt doen of mag autorijden) - Inleiding
Een inleiding betekent dat de bevalling wordt opgewekt. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld wanneer er zwangerschapsdiabetes is vast gesteld of als je langdurig gebroken vliezen hebt zonder dat je weeën krijgt. Soms kun je hier ook voor kiezen, bijvoorbeeld als je overtijd bent. Een inleiding gebeurt in het ziekenhuis en kan op verschillende manieren gestart worden. Soms wordt er gestart met tabletjes, soms met een ballon en soms met het breken van je vliezen. Dit is afhankelijk van hoe rijp je baarmoedermond is. Vaak wordt er uiteindelijk ook een infuus met weeën opwekkers gestart.
Tips
- Bereid je voor
- Maak een geboorteplan
- Heb geduld, blijf positief en behoud vertrouwen in jezelf en het proces.
- Zorg voor een omgeving waar jij je veilig voelt
- Zoek afleiding, zeker in het begin van de bevalling
- Maak gebruik van zwaartekracht en verschillende bevalhoudingen.
- Blijf in beweging
- Tel de weeën af, elke wee is er eentje dichter bij je kindje!
- Vertel ons/je omgeving wat je nodig hebt
Handige zaken
- Zorg dat je bed omhoog staat (minimaal 70 cm hoog)
- Zorg voor een volle tank benzine en los geld voor de parkeermeter/kaart
- Zet je bevallingskoffer klaar vanaf 36 weken met onder andere:
-> Lippenbalsem
-> Druivensuiker (Dextro)
-> Voor de rolstoel bij het ziekenhuis: 50 cent en 1 of 2 euro munt
-> Warme sokken
-> Lijst met belangrijke telefoonnummers
-> Fototoestel met oplader/extra batterij
-> Spiegeltje (als je mee wilt kijken bij de bevalling)
-> 2 setjes babykleding (dus twee verschillende maten)