Gezond zwanger worden
Wist je dat je al voordat je zwanger bent bij ons langs kunt komen? Je kunt dan bij ons terecht voor al je vragen over (gezond) zwanger worden.
Als jullie van plan zijn om zwanger te worden, is een gezonde levensstijl een belangrijke basis. Als je gezond leeft in de periode voordat je zwanger wilt worden, dan is de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind het grootst.
Maar hoe bereid je je het beste voor op je zwangerschap? Dit zullen we met je bespreken op het “kinderwensspreekuur”. U kunt ons hiervoor bellen tijdens het telefonisch spreekuur. Onderwerpen die dan aan bod zullen komen:
- het slikken van foliumzuur
- gevarieerd en gezond eten
- medicijngebruik
- aandoeningen, ziektes of andere risicofactoren in de familie
- schadelijke gevolgen van het gebruik van drank, sigaretten en drugs
- je levensstijl
- sporten
- werk
- vruchtbaarheid
- organisatie rondom zwangerschap en ouderschap
Menstruatiecyclus
Zwanger worden hangt samen met je menstruatecylus. Je hebt wellicht wel eens gehoord dat je het beste rond je eisprong kan vrijen als je graag zwanger wilt worden. Maar wanneer is dat dan?
Om te weten wanneer je eisprong ongeveer plaats zal vinden, is het handig om inzicht in je cyclus te krijgen.
Je cyclus bestaat meestal uit ongeveer 4 weken, waarvan je 1 week ongesteld bent. Dit is bij veel vrouwen niet exact 4 weken (ofwel 28 dagen). Soms is het wat langer, soms wat korter. Als je start met tellen, schrijf je de eerste dag van je menstruatie op. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Dit betekend dat als je een cyclus hebt van 28 dagen, dat je 14 dagen na de eerste dag van de ongesteldheid de eisprong zou hebben en dat je 14 dagen daar weer na ongesteld wordt.
Als je cyclus korter is, zul je wat eerder de eisprong hebben (bijvoorbeeld op dag 10 of 12) en als je een langere cyclus hebt komt de eisprong wat later (bijvoorbeeld op dag 16 of 18).
Als de eisprong heeft plaats gevonden, leeft de eicel voor 24 uur. Zaadcellen leven 48 – 72 uur, dus jullie kunnen het beste in de dagen voor/rond de eisprong vrijen voor de grootste kans om zwanger te worden.
Sommige vrouwen voelen de eisprong (zij voelen dan een krampende pijn in de onderbuik) en sommigen voelen het niet. Je kunt de eisprong ook nog op andere manieren herkennen: na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur namelijk met 0,3 graden, je afscheiding veranderd wat (het wordt vaak wat meer waterig en draderig in plaats van de dikkere roomwitte afscheiding die je anders hebt) en je krijgt soms meer zin om te vrijen.
Er bestaan ook ovulatietesten die je bij de drogist kunt halen.
Generation R next
Heb je interesse in meer informatie over gezond zwanger worden en wil je tegelijkertijd bijdragen aan meer kennis over gezond zwanger worden in regio Rotterdam? Dan is Generation R next misschien wat voor jou!
Generation R Next onderzoekt de groei en ontwikkeling van een nieuwe generatie Rotterdamse kinderen. Generation R Next begint bij toekomstige ouders, het liefst al voor de zwangerschap. De kinderen worden in de baarmoeder en na de geboorte gevolgd. Zo willen ze te weten komen waarom zwangerschappen verschillend verlopen, en waarom het ene kind zich anders ontwikkelt dan het andere. Ook onderzoeken ze waarom sommige stellen gemakkelijker zwanger worden en andere moeilijker of zelfs helemaal niet.
Als u een kinderwens heeft en meedoet aan Generation R Next zullen zij u jaarlijks (tot de zwangerschap) uitnodigen voor een bezoek aan het onderzoekscentrum. Ook nodigen zij uw eventuele partner uit voor dit bezoek. Tijdens dit bezoek zullen zij een aantal dingen doen:
Lichamelijk onderzoek (het meten van uw en uw eventuele partner de lengte, het gewicht en de bloeddruk), verzamelen van lichaamsmateriaal (ook willen we graag bloed en urine van u en uw eventuele partner verzamelen) en geven van leefstijladvies (u en uw eventuele partner krijgen advies over gezonde leefstijl en omgaan met stress volgens een van twee methodes die wij onderzoeken).
Zo onderzoeken zij wat het effect is van deze adviezen op de zwangerschap en de ontwikkeling van het kind.
Voor meer informatie, klik dan op deze link: generationr.nl
Moeite met zwanger worden?
Het liefst wil je natuurlijk zo snel mogelijk zwanger worden. Als dit na een jaar proberen nog niet gelukt is, kunnen jij en je partner hiervan de oorzaak laten onderzoeken. Maak dan een afspraak bij ons (of bij de huisarts). We kunnen je dan naar de gynaecoloog doorsturen als het nodig is.
Soms komen jullie dan in aanmerking voor vruchtbaarheidsbehandeling. Er zijn hiervan verschillende opties en de gynaecoloog kijkt met jullie wat in jullie situatie past. Je kunt vast wat meer informatie vinden op Freya.nl