Zwangerschap

Gefeliciteerd! 
Je bent zwanger, en nu?

Je mag je gelijk bij ons inschrijven, je hoeft hiervoor niet eerst de huisarts bellen.
Je kunt ons hiervoor bellen tussen 09.00 en 10.00 uur op werkdagen. We zullen dan een afspraak met je inplannen.

De afspraken

De eerste afspraak

De eerste controle vind al vroeg in de zwangerschap plaats en duurt ongeveer een uur. Tijdens deze intake zullen wij je een aantal vragen stellen. Ook kun je ons natuurlijk vragen stellen. Onderwerpen waar we onder andere over praten zijn: hoe jij je voelt, hoe je menstruatiecyclus was, voedingsadviezen, kraamzorg en testen die je zou kunnen doen tijdens de zwangerschap. Ook zullen we bloed bij je prikken. Samen kijken we hoe we de zorg voor jou kunnen optimaliseren. 

Als je nog niet op controle bent geweest, maar wel al met vragen of zorgen rondloopt, mag je ons altijd bellen. 

De verdere afspraken:
Indien alles normaal verloopt is het afspraken schema ongeveer als volgt:

  • Van de intake tot ongeveer 24 weken, kom je om de 4 weken bij ons op controle.
  • Van 24 tot 32 weken kom je om de 3 weken bij ons op controle.
  • Van 32 tot 36 weken kom je om de 2 weken bij ons op controle.
  • Van 36 weken tot aan je bevalling kom je elke week bij ons langs

De afspraken duren ongeveer 15 minuten. Echo afspraken duren wat langer. We controleren onder andere hoe je je voelt, je bloeddruk, gewicht, de groei van je baarmoeder en we luisteren naar de harttonen van de baby.


Echo's

Tijdens de zwangerschap krijg je een aantal echo’s. Echo’s hebben verschillende redenen waarom ze gedaan worden.
Zo krijgt iedereen in het begin van de zwangerschap (bij ongeveer 8 weken zwangerschap) een vitaliteitsecho om te zien of de baby in de baarmoeder zit en om te zien of het hartje klopt. Daarna, tussen 10-12 weken, doen we de termijnecho. Hier wordt je uitgerekende datum officieel vastgesteld.

Als jullie graag willen weten of de baby een jongen of meisje is, kunnen jullie vanaf 16 weken een geslachtsbepalingsecho laten maken bij ons. Dit kost €35,-. Indien gewenst, kunnen we uiteraard meewerken aan een gender reveal.

Verder hebben sommige zwangeren een indicatie voor een groei echo. Of jij een groei echo krijgt, bespreken we tijdens de intake. Mocht je geen indicatie hebben voor de groei echo, maar er wel graag een willen, kun je dit bij ons aangeven. Voor €50,- kunnen we een groei echo voor je doen. Geen zorgen, ook zonder groei echo zullen we de groei van je kindje goed in de gaten houden.

Soms zijn er andere echo’s medisch nodig, bijvoorbeeld om de plaats van de placenta te bepalen.
Mochten er extra echo’s nodig zijn zullen we dit met je bespreken.
Er zijn ook nog echo’s met het doel om te kijken of er geen structurele afwijkingen bij jullie kindje te zien zijn. Dit zijn de 13 weken en de 20 weken echo. Deze vormen onderdeel van het onderzoek wat je kunt laten doen naar het ongeboren kindje. Daar kun je hier onder meer over lezen.

De echo’s zijn niet verplicht, geef het dus gerust aan als je liever geen echo’s zou willen.

 


Onderzoek naar je ongeboren kindje

Tijdens de zwangerschap krijg je verschillende onderzoeken aangeboden. Hiermee kun je laten onderzoeken of je kind mogelijk een chromosomale aandoening of lichamelijke afwijking heeft. Hier lees je vast wat informatie over welke testen er zijn. Ze zijn niet verplicht. Tijdens het intake gesprek gaan we met jullie op zoek naar of en zo ja welke onderzoeken bij jou/jullie passen. Je kiest zelf of/wat je wilt en  je bepaalt ook hoe ver je wilt gaan met het onderzoek. Je kunt op ieder moment van het onderzoek stoppen.

NIPT
De NIPT test is een bloedtest. Hiermee kunt je in jouw bloed laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat je kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Deze syndromen ontstaan door een extra chromosoom in het DNA. 
Mensen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Iemand wordt daarmee geboren. Bij de een is het ernstiger dan bij de ander. Van tevoren is daar niets over te zeggen. Edwardssyndroom en patausyndroom komen veel minder voor dan downsyndroom. Het zijn zeer ernstige aandoeningen. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte.

Meer informatie kun je lezen op: www.pns.nl/nipt

De 13 weken echo
De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 weken echo. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft. Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. U kunt alleen kiezen voor de 13 wekenecho als u meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Ook dit onderzoek is niet verplicht.

Meer informatie kun je lezen op: www.pns.nl/13-wekenecho

De 20 weken echo
Dit is ook een onderzoek naar mogelijke lichamelijke afwijkingen bij uw kindje. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten. Meer informatie kun je lezen op: www.pns.nl/20-wekenecho

De 20 wekenecho en de 13 weken echo lijken veel op elkaar. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of het kind lichamelijke afwijkingen heeft. Maar er zijn ook verschillen. Lees hier meer om de onderzoeken met elkaar te vergelijken: www.pns.nl/vergelijking

Wat moet ik regelen?

Kraamzorg
De meeste zwangeren beginnen met het maken van plannen na de termijnecho. Denk dan ook aan kraamzorg. Bij de intake krijg je van ons een aantal bureau’s waar we graag mee werken. Kies diegene die jou het meest aanspreekt en schrijf je rond de 16e week van je zwangerschap in. Je krijgt standaard 45-49 uur zorg aangeboden. Dit kan op jouw verzoek verminderd worden of op indicatie verhoogd worden. We bespreken dit in de kraamtijd met je.

Kraampakket
Een kraampakket bevat spullen die je nodig hebt voor een eventuele thuisbevalling en voor de kraamtijd. Soms wordt het kraampakket vergoed door je verzekeraar. Anders kun je het pakket zelf bij de thuiszorgwinkel (MediPoint) of bij de drogist kopen.

Erkenning
Als je niet getrouwd bent en de baby is niet erkend, krijgt de baby automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dat de baby de achternaam van je partner krijgt? Dan moet hij/zij de baby tijdens de zwangerschap erkennen. Dit moet je samen regelen bij het gemeentehuis van je woonplaats. Nadat je dit gedaan hebt krijg je de akte van erkenning mee naar huis. Als je partner de baby gaat aangeven heeft hij/zij dit document weer nodig. Let op! Wanneer jullie de erkenning hebben geregeld, is de voogdij voor je partner nog niet geregeld. Deze dienen jullie na de geboorte apart te regelen indien gewenst via de rechter en/of notaris. Ook kun je vast laten leggen wie er voor jullie kindje gaat zorgen als jullie beide niet meer voor hem/haar kunnen zorgen. Dit kan zowel notarieel als in het gezagregister.

Kijk hier voor meer informatie:
Erkenning: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind
Ouderlijk gezag: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag

Zwangerschapsverlof
Elke zwangere die in dienst is van een werkgever heeft recht op zwangerschapsverlof. Je hebt recht op minstens 16 weken verlof. Je kunt ervoor kiezen om bij 34 of 36 weken met verlof te gaan. Na de bevalling heb je altijd 10 weken bevallingsverlof, ook al is je baby later dan de uitgerekende datum geboren. Geef het tijdig aan op je werk dat je zwanger bent. Om het verlof aan te vragen heb je een zwangerschapsverklaring nodig, deze krijg je van ons na de termijn echo.

Kinderdagverblijf
Wanneer je graag wil dat je kind naar een kinderdagverblijf gaat na je verlofperiode, is het verstandig je hier al in de zwangerschap in te verdiepen. Ga eens kijken bij verschillende kinderdagverblijven en kijk welke het beste bij jou/jullie past.

 
 

Moeders voor moeders

Terwijl er in jouw buik een klein wondertje groeit, kun jij andere stellen helpen om ook zwanger te worden! Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen, waaruit het hCG-hormoon wordt gewonnen. Van dit hormoon worden geneesmiddelen gemaakt die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Je kunt je aanmelden tot en met de 11e week van je zwangerschap. Het enige dat je hoeft te doen is je urine op te vangen en te bewaren. Eén keer per week worden de flessen bij je aan huis opgehaald. Uiteraard wordt hier heel discreet mee omgegaan, voor het geval jouw omgeving nog niet bekend is met jouw zwangerschap. Op deze manier kun jij jouw geluk dus heel eenvoudig delen! Lees meer over deelname en onze Supermoms op de website van Moeders voor Moeders.

Generation R next

Generation R Next onderzoekt de groei en ontwikkeling van een nieuwe generatie Rotterdamse kinderen. Generation R Next begint bij toekomstige ouders, het liefst al voor de zwangerschap. De kinderen worden in de baarmoeder en na de geboorte gevolgd. Zo willen ze te weten komen waarom zwangerschappen verschillend verlopen, en waarom het ene kind zich anders ontwikkelt dan het andere. Ook onderzoeken ze waarom sommige stellen gemakkelijker zwanger worden en andere moeilijker of zelfs helemaal niet.

In de periode van de zwangerschap bestaat Generation R Next uit 2 bezoeken. Tijdens ieder centrumbezoek krijgt u een 3D-echo. Ook zullen ze informatie verzamelen door middel van vragenlijsten, deze kun je gewoon thuis invullen. Soms zullen ze je vragen of ze wat lichaamsmateriaal bij u af mogen nemen. De afspraken zullen rond de 11-13 weken en rond de 30 weken zwangerschapsduur plaatsvinden.

Meedoen? Klik hier:

 

Uitzetlijst

Nu jullie in verwachting zijn, zijn jullie vast al bezig met spullen aanschaffen voor jullie kindje. Naast dat er heel veel dingen leuk zijn om te kopen, zijn er een aantal dingen ook echt nodig zijn. Druk op de afbeelding hieronder om een lijst te downloaden met spullen die je in ieder geval in huis moet hebben voor de baby.